Jeśli chcesz zaproponować naszej stronie wymianę wystarczy napisać o tym do mnie na gadu-gadu: 10106370. W treści napisać nazwę strony, link, kod do buttona. Wtedy ja wysyłam nasz button automatycznie po dostaniu takiej wiadomości wstawiam na stronę wasz button ;)

środa, 5 maja 2010

Dango, czyli przepyszne kluseczki

Dango to japońskie kluseczki robione z mąki ryżowej. Więcej na wikipedia.org








Przejdźmy do rzeczy:


Potrzebne składniki do przygotowania tej potrawy:

Kuleczki:

trzy szklanki mąki ryżowej
jedną trzecią szklanki wody

Sos:
jedna szklanka cukru
trzy łyżki sosu sojowego
dwie łyżki maki kukurydzanej
dwie trzecie szklanki wody

Sprzęty:

naczynie, takie do gotowania na parze
patyczki do szaszłyków
miskę
piekarnik
rondelek

Jak przygotować?

Krok pierwszy, ciasto:
Bierzemy miskę i wsypujemy do niej mąkę ryżową. Następnie dolewamy wody i mieszamy. Ugniatamy ciasto tak by było jak ja to mówię "elastik" (elastyczna), i no... była jak ciasto. Jak nie chce się zrobić elastyczne i ciągle się rozpada to znaczy że za dużo mąki i dodajemy trochę wody (TROSZECZKĘ!), a jak jest totalna ciapa to podźgajcie kijem, żartowałam! Dodajcie wtedy trochę mąki. Mamy kulę ciasta, następnie wyrabiamy je przez około trzech minuty. Dzielimy ciasto na trzydzieści dwie kuleczki Kuleczki układamy w naczyniu do gotowania na parze,, następnie do piekarnika i gotujemy przez około dziesięć minut? Chyba starczy. Jak będą miękkie w środku możemy wyciągnąć.

Krok drugi, sos:

Wlewamy do rondelka wodę, sos sojowy i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Osobno mieszamy dwie łyżeczki mąki kukurydzanej z dwoma łyżeczkami wody. Po jednej łyżce wlewamy do mąki płyn z rondla, aż powstanie łatwy do wlania płyn. Wlewamy dopiero, gdy zawartość rondla bardzo mocno się zgotuje. Mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje.

Krok ostatni i dango gotowe:
Kuleczki nabijamy na patyczek i wsadzamy do piekarnika, najlepiej ustawić na opcję grill. Jeżeli ciasto się zarumieni od razu wyciągamy, ciasto musi być bieluchne i wyglądać trochę jak lakierowane. Bierzemy sos i polewamy nasze kluseczki.

Dango gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przemyśl dwa razy co napiszesz!